Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Ρήξη μηνίσκων

Ρήξη μηνίσκων
icon


Ρήξη μηνίσκων

Οι μηνίσκοι είναι ινώδεις χόνδροι σχήματος ημισελήνου, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ των δυο οστών που αποτελούν το γόνατο, το μηριαίο και το κνημιαίο οστό. Πρόκειται δηλαδή για δομές σα μαξιλαράκια μεταξύ των οστών. Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, μέσα και έξω. Η λειτουργία των μηνίσκων είναι να διανέμουν ομοιόμορφα τα φορτία βάρους της άρθρωσης, να αποσβένουν τους κραδασμούς και να σταθεροποιούν το γόνατο.

Η κάκωση ή ρήξη μηνίσκου είναι μια από τις συνηθέστερες αθλητικές κακώσεις ,αν και συχνά η αιτιολογία της δεν είναι τραυματική αλλά εκφυλιστική. Για το λόγο αυτό παρατηρείται και σε νέα αλλά και σε ηλικιωμένα άτομα. Συχνά συνυπάρχει και με άλλες βλάβες στο γόνατο.

Ο μηνίσκος (βέλος) όπως φαίνεται με το αρθροσκόπιο.
Ο μηνίσκος (βέλος) όπως φαίνεται με το αρθροσκόπιο.

Μετά από ρήξη μηνίσκου μπορεί να εκδηλωθεί πόνος, πρήξιμο ή και μπλοκάρισμα στο γόνατο. Η διάγνωση της βλάβης γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Η μαγνητική τομογραφία βοηθά στη διάγνωση. Η παρατήρηση μιας βλάβης του μηνίσκου στη μαγνητική τομογραφία δε σημαίνει ότι χρειάζεται απαραίτητα χειρουργική αποκατάσταση ο μηνίσκος. Η αντιμετώπιση μιας βλάβης του μηνίσκου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα και από τον τύπο της ρήξης.

Σε περίπτωση που επιλεχθεί χειρουργική θεραπεία τότε συνηθέστερη είναι η αρθροσκοπική αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του μηνίσκου (τμηματική μηνισκεκτομή). Αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί με περιοχική ή γενική αναισθησία.

Η ανάρρωση μετά από μερική μηνισκεκτομή διαρκεί λίγες ημέρες.

Η καλύτερη αντιμετώπιση για την βλάβη του μηνσκου καθορζεται υστερα από συζήτηση με τον ιατρό σας.

  • Μοιράστε το σε