Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Άλγη ανάπτυξης

Άλγη ανάπτυξης
icon


Άλγη ανάπτυξης

Τα άλγη ανάπτυξης (growing pains) είναι επεισόδια άλγους που παρατηρούνται στα παιδιά ηλικίας 3 -12 .

Η αιτιολογία τους είναι άγνωστη αν και έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες. Παρά το όνομά τoυς δεν οφείλονται στην ανάπτυξη και δε την επηρεάζουν. Είναι καλοήθεις επομένως, και αυτοπεριορίζονται σε άλλοτε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, πάντοτε όμως πριν από την εφηβεία.

Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς αν και συνήθως είναι ήπιος και εμφανίζεται το απόγευμα προς το βράδυ χωρίς να διακόπτει τις δραστηριότητες του παιδιού. Σπανιότερα παρατηρείται και τη νύχτα. Η συχνότητά του ποικίλει από καθημερινά μέχρι και μία φορά την εβδομάδα. Η εντόπισή του είναι ασαφής αλλά αφορά κυρίως στα κάτω άκρα ,περισσότερο στους μυς και οστά και σπανιότερα στις αρθρώσεις. Συχνά είναι αμφοτερόπλευρος.

Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό και τον κλινικό έλεγχο. Ο εργαστηριακός είναι πάντα φυσιολογικός. Σημαντικός είναι ο αποκλεισμός διαφόρων παθήσεων που μπορεί να ομοιάζουν με τα άλγη ανάπτυξης.

Η παρακολούθηση της κατάστασης συνήθως είναι αρκετή. Επί εντόνου πόνου συστήνονται μασάζ και θερμά επιθέματα και αρκετά πιο σπάνια απλά αναλγητικά ή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

1
  • Μοιράστε το σε