Ο πρόσθιος χιαστός είναι ένας σύνδεσμος που βρίσκεται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος. Αποτελείται από ίνες συνδετικού ιστού που εκτείνονται από το μηριαίο οστό μέχρι την κνήμη. Εμποδίζει την πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό και προσδίδει στροφική σταθερότητα στην άρθρωση.
Οι ρήξεις του πρόσθιου χιαστού είναι αρκετά συχνές και γίνονται κατά τη διάρκεια στροφικών κακώσεων ή τη βίαιη υπερέκταση του γόνατος. Τα συμπτώματα της ρήξης είναι συλλογή αίματος στην άρθρωση (πρήξιμο), έντονος πόνος, αδυναμία κάμψης αλλά και φόρτισης του κάτω άκρου. Η διάγνωση γίνεται κλινικά αλλά σφραγίζεται και με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας.
Θεραπεία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού αποτελεί η αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική με τη χρήση μοσχεύματος που λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή. Δε ράβεται δηλαδή ο υπάρχων σπασμένος χιαστός αλλά αντικαθίσταται από κατάλληλα διαμορφωμένο μόσχευμα (από οπίσθιους μηριαίους συνήθως ή επιγονατιδικό τένοντα). Υποψήφιοι για τη χειρουργική θεραπεία είναι οι νέοι ασθενείς, τα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι (πχ άνω των 40) με έντονη σωματική δραστηριότητα καθώς και όλοι οι ασθενείς με έντονη αστάθεια στο γόνατο.
Συντηρητική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αρκεί να μην υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις για δραστηριότητες.Βέβαια επιτακτική σε αυτά είναι η συνεχής ενδυνάμωση των μυών του μηρού (τετρακέφαλος και οπίσθιοι μηριαίοι) και η ενημέρωση πως αυξάνεται η πιθανότητα να υποστούν χρόνιες βλάβες στους μηνίσκους και το χόνδρο των αρθρικών επιφανειών του γόνατος.
Η συνδεσμοπλαστική γίνεται αρθροσκοπικά δηλαδή μέσω μικρών οπών στο γόνατο. Το μόσχευμα μετά τη λήψη και παρασκευή του τοποθετείται στα ειδικά διαμορφωμένα οστικά τούνελ. Εκεί σταθεροποιείται με ειδικά συστήματα καθήλωσης.
Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ.Ο πόνος χάρη στην περιοχική αναισθησία είναι ελάχιστος ή ανύπαρκτος.
Στη συνέχεια ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης για 2-4 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες του.