Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου γόνατος

  • Αρχική
  • Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου γόνατος
Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου γόνατος
icon


Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου γόνατος

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τραυματισμό συνδέσμου στο γόνατο.

Ο έσω πλάγιος είναι ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους στο γόνατο. Βρίσκεται στην έσω πλευρά μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης. Μαζί με τον έξω πλάγιο σύνδεσμο (στην απέναντι πλευρά) ελέγχουν τις πλάγιες κινήσεις του γόνατος. Συγκεκριμένα ο έσω είναι αυτός που αποτρέπει τη βλαισότητα στο γόνατο, δηλαδή την κίνηση του κάτω άκρου της κνήμης μακριά από τη μέση γραμμή του σώματος, προς τα έξω. Ο συνηθέστερος μηχανισμός ρήξης του είναι κατά συνέπεια η άμεση πλήξη στο γόνατο από έξω σε αθλήματα επαφής. Ρήξη παρατηρείται επίσης στην καλαθοσφαίριση κατά τη διάρκεια ενός pivot και σε κολυμβητές που επιδίδονται στο πρόσθιο κολύμπι.

Υπάρχουν τρεις βαθμοί κάκωσης, το διάστρεμμα, η μερική ρήξη και η πλήρης. Ιδιαίτερα συχνή συνοδή κάκωση είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και λιγότερο του έσω μηνίσκου.

Η ρήξη του έσω πλαγίου χαρακτηρίζεται από πόνο και εκχύμωση κατά μήκος της έσω πλευράς του γόνατος και πιθανή αδυναμία φόρτισης του κάτω άκρου. Η συλλογή υγρού στην αρθρική κοιλότητα πρέπει να διερευνάται.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση, κυρίως με τη δοκιμασία βλαισότητας. Η μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνει τη ρήξη και βοηθά στον έλεγχο των υπόλοιπων δομών της άρθρωσης.

Το βέλος στη μαγνητική τομογραφία δείχνει την πλήρη ρήξη του έσω πλαγίου.
Το βέλος στη μαγνητική τομογραφία δείχνει την πλήρη ρήξη του έσω πλαγίου.

Η θεραπεία της μεμονωμένης ρήξης του έσω πλαγίου ανεξάρτητα από το βαθμό της κάκωσης μπορεί να γίνει συντηρητικά με τη χρήση ενός λειτουργικού νάρθηκα και βακτηριών. Παράλληλα ακολουθείται πρόγραμμα αποκατάστασης και ενδυνάμωσης.

Σε περιπτώσεις μερικής ρήξης η επιστροφή στα αθλήματα γίνεται σε 2-4 εβδομάδες. Επί ολικής ρήξης ο χρόνος αυτός ξεπερνά τις 6-8 εβδομάδες.

Η χειρουργική θεραπεία έχει θέση μόνο στις περιπτώσεις που η ρήξη του έσω πλαγίου συνοδεύεται από άλλες συνδεσμικές κακώσεις στο γόνατο ή εφόσον η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, το οποίο εκδηλώνεται με αστάθεια.

3
  • Μοιράστε το σε