Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Σύνδρομο υμενικής πτυχής, πλίκα γόνατος

  • Αρχική
  • Σύνδρομο υμενικής πτυχής, πλίκα γόνατος
Σύνδρομο υμενικής πτυχής, πλίκα γόνατος
icon


Σύνδρομο υμενικής πτυχής, πλίκα γόνατος

Πρόκειται για επώδυνη δυσλειτουργία του γόνατος που οφείλεται σε πάχυνση και φλεγμονή μίας υμενικής πτυχής. Πλίκες ή υμενικές πτυχές ονομάζονται τα υπολείμματα εμβρυολογικής ανάπτυξης του αρθρικού υμένα (ο οποίος είναι το έσω τοίχωμα της άρθρωσης). Πιο συνήθεις είναι οι έσω, έξω, υπερεπιγονατιδική και υποεπιγονατιδική.

Συναντώνται σε ποσοστό μέχρι και 20% του γενικού πληθυσμού, αλλά στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικές. Η έσω πλίκα ευθύνεται πιο συχνά για την εκδήλωση συμπτωμάτων. Το 50% των ατόμων με συμπτωματολογία αναφέρουν ιστορικό τραύματος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος.

Έσω υμενική πτυχή όπως φαίνεται στην αρθροσκόπηση.
Έσω υμενική πτυχή όπως φαίνεται στην αρθροσκόπηση.

Το σύνδρομο υμενικής πτυχής χαρακτηρίζεται από πόνο που εμφανίζεται συνήθως με δραστηριότητες ή και σε καθιστική θέση.
Η εντόπιση του πόνου εξαρτάται από την πλίκα που δημιουργεί το πρόβλημα και για το λόγο αυτό στη διαφορική διάγνωση του συνδρόμου υπάρχουν αρκετές παθήσεις και κακώσεις του γόνατος που πρέπει να αποκλειστούν. Συνήθως όμως ο πόνος και η ευαισθησία βρίσκονται επί τα εντός της επιγονατίδας. Εκτός από τον πόνο δύναται να υπάρχει και αίσθημα αναπήδησης, μειωμένο εύρος κινήσεως στο γόνατο, συλλογή υγρού στην άρθρωση, στιγμιαίο μπλοκάρισμα κατά την κίνηση και κριγμός της επιγονατίδας.

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με την κλινική εξέταση. Η μαγνητική τομογραφία έχει χαμηλή ευαισθησία όσον αφορά στην ανίχνευση των υμενικών πτυχών, αλλά συμβάλει καθοριστικά αποκλείοντας άλλες παθήσεις.

Η θεραπεία ξεκινά συντηρητικά με ανάπαυση, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, πρόγραμμα διατάσεων των οπίσθιων μηριαίων και φυσικοθεραπεία. Επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής έχει θέση η χειρουργική αγωγή με αρθροσκοπική αφαίρεση της υμενικής πτυχής.

3
  • Μοιράστε το σε