Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
icon


Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πρόκειται για την πιο κοινή παγίδευση νεύρου. Αφορά στην περιοχή του καρπού. Καρπιαίος σωλήνας ονομάζεται ένα κανάλι-τούνελ που ορίζεται από τα οστά του καρπού και ένα σύνδεσμο, τον εγκάρσιο του καρπού. Μέσα στο σωλήνα αυτό πορεύονται εννεά καμπτήρες τένοντες (με τα έλυτρα που τους περιβάλλουν) και το μέσο νεύρο. Αύξηση του πάχου των ελύτρων οδηγεί σε πίεση του νεύρου, καθώς ο όγκος του σωλήνα είναι σταθερός. Η παγίδευση λοιπόν του μέσου νεύρου με τα χαρακτηριστικά του συμπτώματα αποτελούν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Παρατηρείται πιο συχνά σε γυναίκες, ιδίως αυτές που χρησιμοποιούν έντονα τα χέρια τους καθώς και σε άτομα που ασχολούνται με ποδήλατο ή τένις, σε ρίπτες αθλητές και σε εργάτες που χειρίζονται μηχανήματα με δόνηση.

Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι εξής:

  1. παχυσαρκία
  2. εγκυμοσύνη
  3. υποθυρεοειδισμός
  4. ρευματοειδής αρθρίτιδα
  5. κάπνισμα
  6. αλκοολισμός
  7. χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Τα συμπτώματα της νόσου είναι μούδιασμα και μυρμηκιάσματα κατά μήκος της αισθητικής κατανομής του νεύρου, δηλαδή στα 3½ πρώτα δάκτυλα και κυρίως στον δείκτη και μέσο.

Ο πόνος αρχικά είναι διαλείπων, ενώ αργότερα γίνεται συνεχής. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των συμπτωμάτων είναι και η νυκτερινή τους παρουσία. Το χέρι που πάσχει συχνά γίνεται αδέξιο. Σε παραμελημένες περιπτώσεις το χέρι είναι αδύναμο και οι μύες της παλάμης ατροφικοί.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται κυρίως κλινικά με βάση το ιστορικό και την εξέταση. Εκτελούνται διάφορες δοκιμασίες που ερεθίζουν το νεύρο. Σημαντική είναι η αναγνώριση παθήσεων που ομοιάζουν με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, όπως το σύνδρομο πρηνιστή και η Α6 ριζοπάθεια(αυχενικής αιτιολογίας). Επί αμφιβολίας βοηθητικές είναι οι εξετάσεις αγωγιμότητας των νεύρων και το ηλεκτρομυογράφημα.

Η θεραπεία ξεκινά συντηρητικά για τις ήπιες και αρχόμενες μορφές του συνδρόμου με ανάπαυση, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και τοποθέτηση πηχεοκαρπικού νάρθηκα για το νυκτερινό πόνο. Η έγχυση κορτικοστεροειδών στο σύνδεσμο έχει συνήθως παροδική αποτελεσματικότητα και ενέχει τον κίνδυνο κακώσεως του μέσου νεύρου.

Επί αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων έχει ένδειξη η χειρουργική αποσυμπίεση του μέσου νεύρου με διάνοιξη του εγκάρσιου συνδέσμου.

Ο χρόνος της επέμβασης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα πίεσης τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα μη πλήρους ανάνηψης του νεύρου. Αυτό σημαίνει πως ο πόνος σταματά, αλλά τα συνοδά συμπτώματα ίσως παραμείνουν.

Η επέμβαση εκτελείται με τοπική αναισθησία, δια μέσου δερματικής τομής 2-3 εκατοστών. Μετεγχειρητικά ο ασθενής επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το χέρι του για ήπιες καθημερινές δραστηριότητες. Η αποκατάσταση διαρκεί συνήθως 4-6 εβδομάδες, ενώ για πιο βαριές χειρωνακτικές εργασίες χρειάζεται περίπου ένα τρίμηνο.

  • Μοιράστε το σε