Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου στον αγκώνα

  • Αρχική
  • Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου στον αγκώνα
Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου στον αγκώνα
icon


Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου στον αγκώνα

Ο δικέφαλος βραχιόνιος είναι ο πρόσθιος μυς του βραχίονα, γνωστός ως το “ποντίκι”. Είναι υπεύθυνος για την κάμψη του αγκώνα και τη στροφή (υπτιασμό) του πήχυ. Η ρήξη του άπω (καταφυτικού) τένοντα του δικεφάλου από το οστό της κερκίδας στον πήχυ, όπου καταφύεται είναι σχετικά ασυνήθης.

Παρατηρείται κυρίως σε άνδρες μέσης ηλικίας κατά την άρση ενός αντικειμένου ή κατά τη βίαιη έκταση του αγκώνα από ισχυρή αντίθετη δύναμη. Η ρήξη μπορεί να είναι πλήρης ή μερική, με τη διάγνωση της δεύτερης να είναι πιο δύσκολη.

Ο ασθενής συνήθως αναφέρει ένα ήχο (ποπ) τραυματισμού, παρουσιάζει άλγος στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα και αδυναμία στροφής του πήχυ. Αιμάτωμα εμφανίζεται συχνά αργότερα.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως κλινικά, με το Ηοοk τεστ, αλλά συνήθως επιβεβαιώνεται υπερηχογραφικά ή με μαγνητική τομογραφία.

Παρακάτω βλέπουμε την εικόνα της βλάβης σε μαγνητική τομογραφία: O ελλειπτικός κύκλος δείχνει το σπασμένο και “τραβηγμένο” προς τα πάνω τένοντα και το βέλος την περιοχή όπου περνούσε πριν ο τένοντας.

Η θεραπεία της ρήξης του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου είναι κυρίως χειρουργική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην περίπτωση της συντηρητικής θεραπείας αναμένεται απώλεια 40-60% της δύναμης υπτιασμού (της στροφής δηλαδή της παλάμης από κάτω προς τα πάνω) και 30% της δύναμης κάμψης.

Το χειρουργείο γίνεται διαμέσου μικρής τομής στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα, ιδανικά τις πρώτες ημέρες μετά τον τραυματισμό. Ανευρίσκεται το σπασμένο κομμάτι του τένοντα και επανακαθηλώνεται με ειδικά ράμματα στην ανατομική του θέση. Ο πόνος μετά είναι γενικά ελάχιστος.

Παρακάτω ακολουθούν διεγχειρητικές εικόνες.

Η αποκατάσταση ξεκινά άμεσα με έμπειρο φυσιοθεραπευτικό προσωπικό και συνεχή καθοδήγηση από τον ιατρό. Το χέρι είναι αρκετά λειτουργικό στις 30 ημέρες, ώστε να χρησιμοποιείται στν καθημερινότητα και απόλυτα λειτουργικό μετά από 3 μήνες.

  • Μοιράστε το σε