Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Γάγγλιο, γαγγλιακή κύστη

Γάγγλιο, γαγγλιακή κύστη
icon


Γάγγλιο, γαγγλιακή κύστη

Πρόκειται για καλοήθη όγκο και μάλιστα τον πιο συχνό όγκο του χεριού. Είναι στην ουσία ένας σάκος με υγρό από παρακείμενη άρθρωση ή τενόντιο έλυτρο.

Εντοπίζεται συνήθως στη ραχιαία ή παλαμιαία επιφάνεια του καρπού, στα δάκτυλα ή στη ράχη του άκρου ποδός.

Η ακριβής αιτία δημιουργίας τους είναι άγνωστη. Ενοχοποιούνται ο τραυματισμός και η εκφύλιση αρθρώσεων ή τενοντίων ελύτρων, τα οποία οδηγούν σε παραγωγή και συλλογή υγρού.

Παρουσιάζονται συνήθως ως σκληρές μάζες με πόνο. Ανάλογα με την εντόπιση και το μέγεθος μπορεί να αποτελούν αισθητικό πρόβλημα ή να προκαλούν συμπτώματα από πίεση σε νευρολογικές ή αγγειακές δομές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την πίεση του μέσου νεύρου από παλαμιαίο γάγγλιο του καρπού, προσομοιάζοντας έτσι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως κλινικά. Η ακτινογραφία είναι συνήθως φυσιολογική και το υπερηχογράφημα στο ιατρείο επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Παρακολούθηση χρειάζεται αν το γάγγλιο είναι ανώδυνο και δε δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση ριζική θεραπεία δίνει μόνο η χειρουργική αφαίρεση καθώς τα συντηρητικά μέτρα με ακινητοποίηση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά υποτροπής. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις παρακέντησης με βελόνα.

Η χειρουργική αφαίρεση γίνεται ανώδυνα με τοπική αναισθησία σε περιβάλλον χειρουργείου, χωρίς παραμονή σε νοσοκομείο. Η επιστροφή στην εργασία είναι άμεση.

  • Μοιράστε το σε