Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Εκτινασσόμενος δάκτυλος, αντίχειρας

  • Αρχική
  • Εκτινασσόμενος δάκτυλος, αντίχειρας
Εκτινασσόμενος δάκτυλος, αντίχειρας
icon


Εκτινασσόμενος δάκτυλος, αντίχειρας

Ονομάζεται έτσι η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα των καμπτήρων τενόντων των δακτύλων του χεριού με τη χαρακτηριστική κλινική εικόνα εκτίναξης του δακτύλου κατά την έκταση, που δίνει και το όνομα στην πάθηση.

Η κάμψη των δακτύλων επιτυγχάνεται με τους καμπτήρες μυς και τους τένοντες αυτών, οι οποίοι καταφύονται στα οστά (φάλαγγες) των δακτύλων. Οι τένοντες περιβάλλονται από το έλυτρο, ένα ιστό σημαντικό για τη θρέψη και λειτουργία-ολίσθησή τους.

Κατά μήκος των δακτύλων οι τένοντες με τα έλυτρά τους συγκρατούνται πάνω στην επιφάνεια των οστών χάρη σε ένα οστεο-ινώδη σωλήνα, ο οποίος είναι κατά τόπους ενισχυμένος με τη μορφή δακτυλίων. Αυτοί οι δακτύλιοι ονομάζονται pulleys.

Η φλεγμονή ενός τένοντα και του ελύτρου του οδηγεί σε πάχυνση αυτών με συνέπεια την προβληματική ολίσθηση του τένοντα-ελύτρου μέσα στο σωλήνα και συγκεκριμένα στο Α1 pulley. Κατά την έκταση του δακτύλου ο τένοντας δε χωρά από το pulley, οπότε η περισσότερη δύναμη που ασκείται στο δάκτυλο προκαλεί την εκτίναξή του.

Παρατηρείται σε ενήλικες και παιδιά. Συνυπάρχει συχνά με παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Εκδηλώνεται στα αρχικά στάδια με πόνο στην παλάμη και ευαισθησία στην περιοχή του Α1 pulley. Κατά την εξέλιξη της νόσου η κίνηση του δακτύλου δε γίνεται ελεύθερα, το δάκτυλο μπλοκάρει και ακολούθως εκτινάσσεται. Σε παραμελημένες περιπτώσεις το δάκτυλο κλειδώνει, παραμένει δηλαδή κλειστό.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση.

Η θεραπεία δύναται να ξεκινήσει συντηρητικά με ανάπαυση και λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ανάλογα βέβαια και με το στάδιο της πάθησης. Οι εγχύσεις κορτικοστεροειδών συχνά βοηθούν, αλλά δεν ενδείκνυνται ιδιαίτερα για τον αντίχειρα.

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση.

Γίνεται με μικρή δερματική τομή και διάνοιξη του A1 pulley υπό τοπική αναισθησία. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του.

Το τραύμα 3 ημέρες μετά το χειρουργείο.
Το τραύμα 3 ημέρες μετά το χειρουργείο.
  • Μοιράστε το σε