Θύλακος ονομάζεται κάθε σώμα με τη μορφή μικρού σάκου που περιέχει υγρό και βρίσκεται ανάμεσα σε μαλακά μόρια και οστά, ώστε να μειώνει τη μεταξύ τους τριβή κατά τη σχετική κίνηση αυτών. Το ανθρώπινο σώμα βρίθει θυλάκων. Ενας από αυτούς είναι ο θύλακος του μείζονος τροχαντήρα. Θυλακίτιδα του τροχαντήρα είναι η φλεγμονή του θυλάκου.
Ο μείζων τροχαντήρας βρίσκεται στην περιοχή του ισχίου. Σ΄αυτόν καταφύονται με κοινό τένοντα δύο μύες του γλουτού, ο ελάσσων και ο μέσος γλουτιαίος. Μεταξύ αυτών και της λαγονοκνημιαίας ταινίας, η οποία έρχεται σε συνέχεια με τον μείζονα γλουτιαίο, βρίσκεται ο θύλακος του τραχαντήρα. Μηχανικός ερεθισμός του θυλάκου από τη λαγονοκνημιαία ταινία είναι ο συνηθέστερος μηχανισμός δημιουργίας της πάθησης.
Η θυλακίτιδα του τροχαντήρα παρουσιάζεται πιο συχνά σε γυναίκες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και σε νέες που ασχολούνται με το τρέξιμο, ιδίως σε κεκλιμένες επιφάνειες.
Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο προηγούμενος τραυματισμός στην περιοχή, η ανισοσκελία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
Η θυλακίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στην πλάγια επιφάνεια του ισχίου και ίσως και στη γειτονική έξω επιφάνεια του μηρού. Πόνος δύναται να υπάρχει τόσο κατά τις δραστηριότητες, όσο και στην ανάπαυση και τον ύπνο.
Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση. Επιβεβαίωση προσφέρει συνήθως και ο έλεγχος με τη μαγνητική τομογραφία.
Η συντηρητική θεραπεία της θυλακίτιδας είναι σχεδόν πάντα αποτελεσματική. Περιλαμβάνει λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, διατάσεις της λαγονοκνημιαίας ταινίας και φυσικοθεραπεία. Η έγχυση κορτικοστεροειδών προσφέρει συνήθως άμεση ανακούφιση.
Η χειρουργική θεραπεία στην οποία σπάνια καταφεύγουμε συνίσταται σε αφαίρεση του θυλάκου.