Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Οστεόλυση περιφερικού άκρου κλείδας

  • Αρχική
  • Οστεόλυση περιφερικού άκρου κλείδας
Οστεόλυση περιφερικού άκρου κλείδας
icon


Οστεόλυση περιφερικού άκρου κλείδας

Η κλείδα είναι το οστό που συνδέει το στέρνο με την ωμοπλάτη. Οστεόλυση του περιφερικού άκρου της κλείδας είναι μια πάθηση που αφορά το έξω άκρο της, το οποίο αρθρώνεται με την ωμοπλάτη (ακρωμιοκλειδική άρθρωση).

Η οστεόλυση παρατηρείται κυρίως σε αρσιβαρίστες αθλητές, αλλά και σε άτομα που ασχολούνται με το body building ή άλλα αθλήματα που χρειάζονται έντονη ενδυνάμωση με βάρη στα άνω άκρα. Χαρακτηρίζεται από οστεοπενία, δηλαδή μείωση της οστικής πυκνότητας που οφείλεται σε επαναλαμβανόμενα μικροκατάγματα της περιοχής από τη συνεχή καταπόνηση.

Παρουσιάζεται με πόνο και ευαισθησία στο έξω άκρο της κλείδας.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο. Η ακτινογραφία στα αρχικά στάδια δε δείχνει συνήθως την οστεοπενία και τις οστικές κύστεις στο έξω άκρο, αλλά είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων της ακρωμιοκλειδικής ή συστηματικών νόσων.

Τα βέλη δείχνουν τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις της πάθησης
Τα βέλη δείχνουν τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις της πάθησης

Η θεραπεία αρχίζει συντηρητικά με ανάπαυση, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και έγχυση κορτικοστεροειδών στην περιοχή. Η επιστροφή στην άρση βάρους γίνεται σταδιακά και συνιστάται τροποποίηση της τεχνικής, όπως για παράδειγμα στην πίεση πάγκου τα χέρια να βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους.

Επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής εφαρμόζεται η χειρουργική θεραπεία με αρθροσκοπικές μεθόδους. Κατά την επέμβαση αφαιρούνται 0.8 με 10 χιλιοστά του έξω άκρου της κλείδας. Αυτό δεν επηρεάζει τη σταθερότητα της περιοχής.

Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης. Η επιστροφή στα αθλήματα επιτρέπεται σε 4-6 εβδομάδες, αν και συνιστάται η αποχή από τα βάρη για ένα τρίμηνο.

  • Μοιράστε το σε