Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Παγίδευση ωλένιου νεύρου – Cubital tunnel syndrome

  • Αρχική
  • Παγίδευση ωλένιου νεύρου – Cubital tunnel syndrome
Παγίδευση ωλένιου νεύρου – Cubital tunnel syndrome
icon


Παγίδευση ωλένιου νεύρου – Cubital tunnel syndrome

Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα νεύρα του άνω άκρου. Ξεκινά από το βραχιόνιο πλέγμα (σχηματίζεται στην περιοχή του τραχήλου από την ένωση νεύρων του αυχένα) και καταλήγει στο χέρι. Δίνει αισθητικότητα στο μικρό δάκτυλο του χεριού και το μισό του παράμεσου. Ελέγχει επίσης την κίνηση μικρών μυών του χεριού που προσφέρουν επιδεξιότητα και ορισμένων μυών του πήχυ, οι οποίοι συνεισφέρουν στην ισχυρή σύλληψη.

Το νεύρο κατά την πορεία του περνά μέσα από περιοχές-σωλήνες που σε διάφορες καταστάσεις το πιέζουν και δημιουργούν συνθήκες παγίδευσης. Η παγίδευση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα, γνωστή και ως ωλένια νευρίτιδα είναι η δεύτερη σε συχνότητα παγίδευση νεύρου του άνω άκρου, με πρώτη το γνωστό σε πολλούς σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το οποίο αφορά σε παγίδευση του μέσου νεύρου στον καρπό.

Η ακριβής αιτία δε γίνεται συνήθως γνωστή. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν ωστόσο τα προηγούμενα κατάγματα του αγκώνα, αρθρίτιδα ή οστεόφυτα, πρήξιμο του αγκώνα, κύστεις στη γύρω περιοχή και δραστηριότητα με επαναλαμβανόμενη κάμψη του αγκώνα. Υπάρχουν διάφορα ανατομικά σημεία πίεσης του νεύρου στην ευρύτερη περιοχή του αγκώνα.

Τα συμπτώματα της πάθησης είναι υπαισθησία, μούδιασμα ή μυρμήκιασμα στην περιοχή αισθητικής κατανομής του νεύρου, αίσθηση αδυναμίας του χεριού και έλλειψη συντονισμού των δακτύλων και λιγότερο συχνά ευαισθησία στην έσω πλευρά του αγκώνα. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα κατά τη διάρκεια του ύπνου, λόγω της παρατεταμένης κάμψης του αγκώνα που οδηγεί σε επίταση της παγίδευσης. Σε παραμελημένες περιπτώσεις παρατηρείται ατροφία μυών του χεριού και γαμψοδακτυλία (δηλαδή δάκτυλα σε κάμψη).

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κυρίως με τον κλινικό έλεγχο, με διάφορες δοκιμασίες και επί αμφιβολίας με ηλεκτρομυογραφικό έλεγχο.

H θεραπεία της παγίδευσης ξεκινά με συντηρητικά μέτρα, όπως λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τροποποίηση δραστηριοτήτων, εφαρμογή ναρθήκων αγκώνα και ασκήσεις “ολίσθησης” νεύρου.

Επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής απαιτείται χειρουργική θεραπεία. Αυτή συνίσταται σε απελευθέρωση του ωλένιου νεύρου (με ή χωρίς μεταφορά του και επικονδυλεκτομή). Το χειρουργείο γίνεται με γενική ή περιοχική αναισθησία, χωρίς ή με παραμονή για ένα βράδυ στο νοσοκομείο.

  • Μοιράστε το σε