Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Έσω επικονδυλίτιδα, αγκώνας του παίκτη golf

  • Αρχική
  • Έσω επικονδυλίτιδα, αγκώνας του παίκτη golf
Έσω επικονδυλίτιδα, αγκώνας του παίκτη golf
icon


Έσω επικονδυλίτιδα, αγκώνας του παίκτη golf

Πρόκειται για σύνδρομο υπέρχρησης που εντοπίζεται στην έσω επιφάνεια του αγκώνα. Έσω επικόνδυλος είναι η οστική προεξοχή στο κάτω άκρο του βραχιονίου από όπου εκφύονται οι καμπτήρες του καρπού και ο στρογγύλος πρηνιστής, δηλαδή οι μύες που εκτελούν την κάμψη του καρπού και των δακτύλων, καθώς και τη στροφή της παλάμης προς τα κάτω (πρηνισμός).

Παρατηρείται πιο σπάνια σε σχέση με την έξω επικονδυλίτιδα (link!!!!) και έχει ίση κατανομή στα δύο φύλα. Επαναλαμβανόμενη κάμψη του καρπού και κίνηση πρηνισμού ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμό και εκφύλιση της έκφυσης των προαναφερθέντων μυών. Συναντάται πιο συχνά σε αρσιβαρίστες, παίκτες golf, χειρωνάκτες (ιδίως υδραυλικούς) και τοξοβόλους.

Χαρακτηρίζεται από πόνο στην έσω επιφάνεια του αγκώνα και μείωση στη δύναμη δραγμού (πιασίματος). Σε ποσοστό μέχρι και 20% συνοδεύεται με συμπτώματα από το γειτονικό ωλένιο νεύρο (δηλαδή μουδιάσματα στην κατανομή του νεύρου και μειωμένη δύναμη δραγμού-συλλήψεως).

Η διάγνωση γίνεται συνήθως μόνο με τον κλινικό έλεγχο, με δοκιμασίες φόρτισης των καμπτήρων , όπως πρηνισμό και κάμψη του καρπού υπό αντίσταση. Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι απαραίτητη, αλλά δείχνει αυξημένο σήμα στην περιοχή έκφυσης των καμπτήρων και του πρηνιστή.

Μαγνητική τομογραφία αγκώνα. Το βέλος δείχνει το οίδημα στην περιοχή έκφυσης των τενόντων.
Μαγνητική τομογραφία αγκώνα. Το βέλος δείχνει το οίδημα στην περιοχή έκφυσης των τενόντων.

Η θεραπεία είναι ως επί το πλείστον συντηρητική, με φάρμακα, διατατικές ασκήσεις, εγχύσεις κορτικοστεροειδών και φυσικοθεραπεία. Ακολουθεί πρόγραμμα ενδυνάμωσης, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής.

Η χειρουργική θεραπεία έχει θέση μόνο εφόσον η συντηρητική, η οποία εφαρμόστηκε για διάστημα άνω των έξι μηνών απέτυχε. Συνίσταται σε απελευθέρωση-αποκόλληση του πάσχοντα τένοντα από τον έσω επικόνδυλο και αφαίρεση του ουλώδους ιστού (αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων μικρορήξεων) εάν υπάρχει. Ακολουθεί επανακαθήλωση της φυσιολογικής μάζας του τένοντα. Το χειρουργείο γίνεται με γενική ή περιοχική αναισθησία, με ή χωρίς παραμονή για ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης.

2
  • Μοιράστε το σε