Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Είσφρυση όνυχος (ονυχοκρύπτωση)

  • Αρχική
  • Είσφρυση όνυχος (ονυχοκρύπτωση)
Είσφρυση όνυχος (ονυχοκρύπτωση)
icon


Είσφρυση όνυχος (ονυχοκρύπτωση)

Η είσφρυση όνυχος αποτελεί μια συχνή πάθηση των δακτύλων του ποδιού. Χαρακτηρίζεται από είσοδο του νυχιού, κατά την ανάπτυξή του, μέσα στην παρονύχια πτυχή του δέρματος.

Οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως σφιχτά υποδήματα, τραυματισμό, μόλυνση, αυξημένη κυρτότητα του νυχιού, κακή τεχνική στο κόψιμο των νυχιών και κληρονομικούς παράγοντες.

Πιο συχνά προσβάλλεται το μεγάλο δάκτυλο στη γωνία του νυχιού προς τα άλλα δάκτυλα. Παρατηρείται κυρίως σε παιδιά, εφήβους, νεαρούς ενήλικες και έγκυες γυναίκες.

Παρουσιάζεται με πόνο, οίδημα και ερυθρότητα στο πρώτο στάδιο και μπορεί να εξελιχθεί με εκροή υγρού (σαν νερό ή πύο) στο δεύτερο στάδιο. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο χαρακτηρίζεται επιπροσθέτως από ανάπτυξη υπερτροφικού κοκκιώδους ιστού (άνω φωτογραφίες).

Η πρόληψη της είσφρυσης του νυχιού μπορεί να επιτευχθεί σε κάποιες περιπτώσεις με καλή τεχνική κοψίματος του νυχιού, αφήνοντας γενικά το νύχι μεγαλύτερο και πιο “μπροστά” από το δέρμα, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Η θεραπεία του πρώτου σταδίου γίνεται συνήθως συντηρητικά με ποδόλουτρα, αντισηψία, παυσίπονα και αντιβίωση. Συχνά επιχειρείται η εισαγωγή κομματιού γάζας ή βαμβακιού κάτω από τη γωνία του νυχιού, ώστε να μεγαλώσει χωρίς να βρίσκει εμπόδιο στο δέρμα.

Στο δεύτερο και τρίτο στάδιο χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Εφαρμόζεται μερική ονυχοπλαστική με ή χωρίς αφαίρεση της μήτρας του νυχιού, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση είναι απλή και γίνεται με στελεχιαία αναισθησία (τοπική), χωρίς παραμονή σε κλινική. Ο πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται απόλυτα με παυσίπονα για το πρώτο 24ωρο. Ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει άμεσα τις δραστηριότητές του φορώντας ένα ευρύχωρο υπόδημα.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ένα χειρουργημένο δάκτυλο 9 ημέρες μετά από μερική ονυχοπλαστική.

2
  • Μοιράστε το σε