Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Πελματιαία απονευρωσίτιδα, άκανθα πτέρνας

  • Αρχική
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα, άκανθα πτέρνας
Πελματιαία απονευρωσίτιδα, άκανθα πτέρνας
icon


Πελματιαία απονευρωσίτιδα, άκανθα πτέρνας

Πελματιαία απονευρωσίτιδα ή άκανθα πτέρνας είναι η πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνο κάτω από την πτέρνα και οφείλεται σε εκφύλιση της κατάφυσης της πελματιαίας περιτονίας στη βάση(έσω φύμα κυρτώματος) της πτέρνας.

Υπάρχουν πολλές αιτίες πόνου στην πτέρνα, ωστόσο η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία. Η αιτιολογία αυτής της κατάστασης είναι πολυπαραγοντική. Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό αλλά συνήθως οφείλεται σε κατάχρηση-μικροτραυματισμούς. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το αυξημένο βάρος σώματος, o σφιχτός αχίλλειος τένοντας με αποτέλεσμα th μειωμένη ραχιαία έκταση του άκρου πόδα και h ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και ο χορός.

Χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο κάτω από την πτέρνα,που είναι πιο έντονος το πρωί αμέσως μετά την έγερση από την κλίνη και το βράδυ λόγω κόπωσης-φόρτισης.

Ο όρος άκανθα οφείλεται στο ακτινολογικό σημείο που υπάρχει συχνά στη βάση της πτέρνας που μοιάζει με ράμφος πτηνού.

Η θεραπεία συνήθως είναι επιτυχής με συντηρητική αγωγή, όπως φάρμακα από το στόμα, τοπική έγχυση στεροειδούς ,χρήση ειδικών ορθοπαιδικών ναρθηκών κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατατικές ασκήσεις και φυσιοθεραπεία. Σπάνια απαιτείται χειρουργική απελευθέρωση της πελματιαίας περιτονίας σε περιπτώσεις που ανθίστανται σε όλα τα προηγούμενα μέσα.

  • Μοιράστε το σε