Είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία.

Κλείστε την φόρμα

Αυχεναλγία

Αυχεναλγία
icon


Αυχεναλγία

Αυχεναλγία ονομάζεται ο πόνος που εντοπίζεται στον αυχένα, δηλαδή το πίσω μέρος του λαιμού. Πρόκειται για ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα, αφού 7 στα 10 άτομα θα παρουσιάσουν τουλάχιστο ένα επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Παρατηρείται πιο συχνά σε γυναίκες και αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, μέχρι τα 40-50 έτη και μετά παρουσιάζει μείωση της συχνότητας.

Η αυχεναλγία δεν αποτελεί πάθηση, αλλά σύμπτωμα. Τα αίτια που την προκαλούν είναι πολλά.

  1. μηχανικά αίτια, όπως μυοσυνδεσμική κάκωση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, οστεοαρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας, σπονδυλολίσθηση και στένωση του σπονδυλικού σωλήνα
  2. φλεγμονώδη αίτια, όπως οι αυτοάνοσες παθήσεις, πχ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, κ.ά.
  3. νεοπλάσματα, πχ. οστικές μεταστάσεις
  4. μικροβιακή μόλυνση-λοίμωξη
  5. άλλες παθήσεις, όπως ινομυαλγία

Κάθε αυχεναλγία χαρακτηρίζεται από πόνο στον αυχένα που δύναται να αντανακλά προς το κεφάλι (κυρίως προς το ινίο, δηλαδή το πίσω μέρος του κεφαλιού) ή προς τα άνω άκρα και το χώρο μεταξύ των ωμοπλατών. Άλλα συχνά συνοδά συμπτώματα είναι η μειωμένη κίνηση του αυχένα, μουδιάσματα στα άνω άκρα, διαταραχή στον ύπνο και σπανιότερα αίσθημα ζάλης ή ναυτίας.

Εξαιτίας λοιπόν της συχνής συνύπαρξης και άλλων συμπτωμάτων πλην του αυχενικού πόνου, η πάθηση αποκαλείται από τον κόσμο αυχενικό σύνδρομο.

Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό και η σωστή διερεύνηση της αυχεναλγίας. Η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση και στοχεύει στο γενεσιουργό αίτιο.

  • Μοιράστε το σε